Vanderfeenopreis

Ontdek de wereld, plekje voor plekje...

WiFiNi

De afgelopen dagen zijn we digitaal van de bewoonde wereld afgesneden. De WiFi doet het Ni(et). Dus het is een beetje onduidelijk wanneer dit bericht op de website zal verschijnen. Maar goed, dat ons digitale leven even stil staat betekent natuurlijk niet dat we niks beleefd hebben de afgelopen dagen. Naarmate je wat langer rondloopt in een land of omgeving zijn er een paar dingen die je op gaan vallen. Daar hebben we vandaag een paar voorbeelden van. Allereerst heerst er hier verborgen armoede onder de rijken. In dit deel van Spanje (Catalonië) is er behoorlijk veel rijkdom aanwezig. Dit is ook te zien aan de huizen (kastelen!) en aan de auto’s. Buiten Monaco heb ik zelden zoveel Porsches, LandRovers en andere dure bakken gezien. Maar die rijkdom gaat gepaard met een bijna onzichtbare armoede en dat heeft te maken met vuilnis. Klaarblijkelijk betaal je hier voor de hoeveelheid afval die je aanbiedt aan de afvalverwerker. Dus hoe meer afval, hoe meer kosten. Op zich een prima regeling en zou heel goed kunnen werken. Ware het niet dat het voor mensen aanlokkelijk wordt om hun afval op een andere wijze te doen verdwijnen. Daarop is geanticipeerd door vrij stevige boetes voor het afvaldumpen. Nu is het zo dat de meeste openbare gelegenheden ook vuilnis hebben en op gezette tijden hun containers ook aan de weg moeten zetten. Niet geheel toevallig komen er zodra de containers aan de openbare weg staan mensen op af waar de auto open gaat en er vervolgens een aantal zakken met afval verschijnen. Zonder scrupules verdwijnen deze zakken in de vuilcontainer van de openbare gelegenheden. Dat zal overal toch wel voorkomen hoor ik zeggen. Ja, echter de keren dat ik getuige was (tijdens het fietsen) van deze illegale afvalstortingen, betrof het mensen in een Porsche, in een RangeRover en in een Audi A8. De noveau riche dus. Schijnbaar is dat een manier om rijk te worden (of rijk te blijven).

Een 2e opvallend fenomeen betreft jonge moeders met hele kleine baby’s. In Nederland hebben we allerlei regelingen en rechten bedwongen voor moeders die hun kinderen borstvoeding wille geven. Een belangrijk onderdeel daarvan is dat de privacy van de moeder (lees de borst van) gewaarborgd wordt. In Spanje hebben ze dat wat pragmatischer opgelost. Jonge moeders lopen gewoon in de winkelstraat met de kleine op arm, een borst ontbloot alwaar het jonge spruitje tierig aan ligt te sabbelen. Briljant. Niemand kijkt op of om (behalve kaaskoppen zoals ondergetekende). Het lijkt een alledaags tafereel te zijn. Nou gebied de eerlijkheid mij te zeggen dat de keren dat ik dit gezien heb, het mooie Spaanse schonen betrof. De minder mooie Spaanse varianten heb ik niet gezien (of dat met mijn selectieve blik te maken heeft of dat deze vorm van borstvoeding slechts aan de schonen der Spaanse aarde is toegekend weet ik niet).

Afgelopen maandag zijn we naar het dorpsstrandje geweest. Dit keer stond het rotsspringen centraal. Noah, die vorig jaar een keer of 100 van de rots was afgesprongen, moest eerst weer ff wennen en het kostte hem moeite om weer te springen. Samen met pa is de angst weer overwonnen en daarna ging het gelukkig weer als vanouds. Pa heeft een mooie zweefduik gemaakt welke digitaal is vastgelegd op bijgaand filmpje.


Vervolgens zijn we op krabbejacht gegaan en hebben enkele mooi exemplaren gevonden die de meiden van de overburen tot grote hoogte deden ....... schreeuwen. Op uitdrukkelijk verzoek van Linda zjjn de krabbetjes na verloop van tijd weer aan de zee toevertrouwd.

Gisteren was een wat mindere dag en zijn we naar Girona geweest. Een aparte stad. De buitenwijken zien er niet bepaald uitnodigend uit, maar zodra je het centrum nadert ontstaat er een heel ander beeld. Een beeld waarbij de kathedraal onmiskenbaar centraal staat. De kathedraal staat uiteraard boven op de stad en vanuit alle hoeken van de stad leiden er ontelbaar veel trappen en trapjes naar de kathedraal. Voor de zoekende dus niet echt moeilijk om bij de tempel van het geloof uit te komen. Sterker nog, het is bijna onmogelijk om er niet uit te komen.

IMG_0696

IMG_0697IMG_0700IMG_0723

Voor de liefhebbers hebben we nog een prijsvraag. De volgende foto’s betreffen detailopnames. Waarvan zijn dit detailopnames. Oplossingen graag sturen aan het bekende mailadres. Over de uitkomst wordt uiteraard niet gediscussieerd en de prijs is een lekkere Spaanse rose.

IMG_0699IMG_0706IMG_0707IMG_0709

Tot slot hebben we vannacht een onrustig nachtje beleefd. Het begon te waaien, te regenen en een stevig pak onweer. Jawel, de oude tijden herleefden en opeens kreeg Noah in de gaten dat de bomen hier erg sterke gelijkenis vertonen met de bomen in Italië. De mannen hebben zich vannacht gesplitst. Noah bij moeders in bed en Levi bij pa. Afwachten wat er ging gebeuren om vervolgens toch weer lekker (hand in hand) in slaap te vallen. Alweer de op een na laatste dag hier in Spanje, dus we hopen nog wat van het mooie weer te mogen genieten om vervolgens richting de Ardeche af te reizen. Nu eerst een lekker bakje koffie. Wordt vervolgd!